Tort gruszkowy z smietana czekoladowa / Birnen Torte mit Schoko Sahne
Jest
bardzo łatwo i szybki do przygotowania. Najdłuższy czas potrzeba
na zastygnięcia galaretki.
Składniki
dla 12 porcji:
Na ciasto:
3 jajka
3 łyżki
cukru
3 łyżki
maki pszennej typ 405
1 łyżeczkę
cukru waniliowego
1 łyżeczkę
proszku do pieczenia
szczypta
soli
Piekarnik
rozgrzać do 180 Stopni. Tortownice wysmarować tłuszczem o średnicy
26 cm. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywna piane ze
szczypta soli. Do ubitych białek dodać cukier i cukier waniliowy.
Następnie żółtka i nadal ubijając ok. 5 min. Wyłączyć
mikser, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać trzepaczką
z ciastem. Gotowe ciasto wlać do tortownicy. Piec przez ok. 20 min.
w temperaturze 180 Stopni.
Masa:
1 puszka
gruszek
1 op.
jasnej galaretki
200 ml
śmietany kremówki
50 g
gorzkiej rozpuszczonej czekolady
Do
dekoracji:
listki
czekoladowe
2-3 łyżki
wiórków czekoladowych
Gruszki
osączyć, sok zachować. Owoce pokroić w plastry, ułożyć na
wystudzonym biszkopcie tak, aby zachodziły na siebie.
Do soku z
gruszek dolać tyle wody, aby otrzymać 250 ml płynu. Galaretkę
rozpuścić w gorącym soku. Tężejącą galaretkę zalać gruszki i
odstawić do stężenia. Gdy galaretkę stężeje. Śmietanę ubić
na sztywno, po czym powoli dodawać płynną czekoladę. Kremem
czekoladowym posmarować wierzch tortu, ozdobić wiórkami i
listkami czekoladowymi.
Można od
razu podawać, ale lepiej smakuje schłodzony. Do tego ciasta polecam
portugalskie czerwone wino słodkie - Porto Valdouro Rouge.
Życzę
smacznego !!!
Zutaten für 12 Portionen:
Für den Teig:
3 Eier
3 Esslöffel Zucker
3 Esslöffel Weizenmehl Typ 405
1 Teelöffel Vanillezucker
1 Teelöffel Backpulver
Prise Salz
Heizen Sie den Backofen auf 180 Grad. Fett Springform Fett mit einem Durchmesser von 26 cm. Proteine aus dem Eigelb getrennt , schlagen steif mit einer Prise Salz. Das Protein geschlachtet Zucker und Vanillezucker . Dann das Eigelb und weiter whisking für ca. 5 Minuten. Schalten Sie den Mixer, fügen Sie das Mehl und Backpulver vermischen sich mit dem Teig Schneebesen. Bereit Teig in Springform . Backen Sie für ungefähr 20 Minuten. bei 180 °.
Gewicht:
1 Dose Birnen
1 op . klaren Gelee
200 ml Sahne
50 g dunkle geschmolzene Schokolade
Für die Dekoration :
Schokolade lässt
2-3 Esslöffel Schokoladenstückchen
Birnen abtropfen lassen , den Saft zu halten . Obst in Scheiben schneiden , am wystudzonym Schwamm , so dass die Überlappung .
Birnensaft hinzufügen genügend Wasser zu 250 ml Flüssigkeit zu erhalten . Auflösen Wackelpudding in heißem Saft. Einstellbare gießen Birnengelee und verlassen, um Konzentration . Wenn das Gelee erstarrt. Die Sahne steif zu , dann langsam die flüssige Schokolade . Die Schoko- Sahne-Torte oben mit Schokolade Späne und Minze dekorieren .
Sie können sofort geben , aber es schmeckt besser kalt. Aus diesem Kuchen würde ich empfehlen, Portugiesisch süßer Rotwein - Porto Valdouro Rouge .
Ich wünsche Ihnen einen guten Appetit !
Kommentare
Kommentar veröffentlichen