Bananowo - czekoladowe muffiny
Bananowo - czekoladowe muffiny
100g masła
200g
gorzkiej lub pełno mlecznej czekolady
250g maki
pszennej
2 płaskie
łyżeczki proszku do pieczenia
4 bardzo
dojrzałe banany
sok z
jednej cytryny
2 jajka
100g
kwaśnej śmietany, jogurtu lub Creme Fraiche
100g cukru
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzać do 180 Stopni. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi
kokilkami.
Masło z
czekolada rozpuścić. Do jednej miski wsypać make i proszek do
pieczenia.
Do drugiej
miski dodać płynne produkty , roztopiona czekoladę z masłem.
Jajka, 3 banany, jogurt i cukier. Wszystko razem zmiksować.
Czwartego
banana obrać i pokroić w plastry. Plastry bananów zamoczyć w
soku cytrynowym.
Połączyć
suche i mokre składniki.
Nałożyć
ciasto do przygotowanych foremek. Udekorować plastrem bananowym.
Piec na
środkowej półce w piekarniku przez 20-25 min. Ostudzić i wyjąć
z formy.
TIPP:
Najlepiej nakłada się ciasto do łyzka do lodów taka jak na
zdjęciu.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen