Bananowo - czekoladowe muffiny




Bananowo - czekoladowe muffiny

100g masła
200g gorzkiej lub pełno mlecznej czekolady
250g maki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 bardzo dojrzałe banany
sok z jednej cytryny
2 jajka
100g kwaśnej śmietany, jogurtu lub Creme Fraiche
100g cukru


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 Stopni. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi kokilkami.
Masło z czekolada rozpuścić. Do jednej miski wsypać make i proszek do pieczenia.

Do drugiej miski dodać płynne produkty , roztopiona czekoladę z masłem. Jajka, 3 banany, jogurt i cukier. Wszystko razem zmiksować.

Czwartego banana obrać i pokroić w plastry. Plastry bananów zamoczyć w soku cytrynowym.

Połączyć suche i mokre składniki.

Nałożyć ciasto do przygotowanych foremek. Udekorować plastrem bananowym.

Piec na środkowej półce w piekarniku przez 20-25 min. Ostudzić i wyjąć z formy.


TIPP: Najlepiej nakłada się ciasto do łyzka do lodów taka jak na zdjęciu.


Smacznego !!!

Kommentare

Beliebte Posts