Nadziewane figi w gniazdku sałaty / Gefüllte Feigen im Salat Nest
Nadziewane
figi w gnieździe z sałaty
W wielu
programach kulinarnych widziałam tę, kombinację. Gdy spróbowałam
fig pokochałam ten smak. Figi można jeść na surowo, w sałatce
owocowej lub jako dodatek do sałaty jak również mięs.
Porcja
dla 1 osoby :
3 dojrzałe świeże
figi
3 plastry
szynki szwarcwaldzkiej, serano lub parmeńskiej (szynki są szerokie
więc je składamy na pół) lub boczku
3 łyżeczki
twarożku z sera koziego
miód
orzeszki
piniowe
3 wykałaczki
Sałatka:
(każdy może sam zdecydować co chce tam mieć)
5-6
listków sałaty masłowej
2
pomidorki koktajlowe
½ papryki
1 serce
karczocha
2 plastry
ogórka
Dressing:
sól
pieprz
olej
lniany (ostatnio tylko go używam do sałat zawiera kwasy Omega 3 i
Omega 6 – można go tylko na zimno stosować, nie wolno go
podgrzewać, ponieważ będzie wtedy toksyczny)
1 łyżka
octu balsamicznego
1 łyżeczka
musztardy
szczypta
cukru
jeśli
ktoś ma ochotę można dodać 1 łyżkę niesłodzonego soku z malin
1 ząbek
czosnku
1 cebula
szalotka
Przygotowanie
:
Piekarnik
rozgrzać do 200 Stopni.
Figi umyć,
osuszyć, odciąć szypułkę, figę nacinamy u góry w kształcie
krzyża do ¾ wysokości. Łyżeczką nabieramy kuleczkę z twarożku
z sera koziego, którą umieszczamy w środku naciętej figi. Owinąć
szynką i żeby szynka się nie odwijała przypiąć wykałaczką.
Gotowe figi wstawić do naczynia żaroodpornego posypać orzeszkami
piniowymi i polać miodem.
Piec ok.
10 min.
W tym
czasie umyć sałatę, osuszyć w wirówce. Pozostałe warzywa
pokroić jak się chce. (Słupki, plastry, kostka.)
Wyjąć
figi z piekarnika.
Cebule
pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Sól,
pieprz, musztarda, ocet,(sok), cukier, cebule i czosnek dodać do
pojemnika i razem wymieszać. Odstawić na 5 min. W tym czasie
przyprawy maja czas się rozpuścić. Na koniec dolewać powoli olej
lniany /oliwę lub olej rzepakowy cały czas mieszając, wtedy
powstanie aksamitny dressing.
UWAGA:
Jeśli ktoś przygotuje na więcej osób sałatę i nie wiadomo czy
zostanie zjedzona to nie należy od razu jej mieszać z dressingiem.
Można to zrobić na talerzu.
Smacznego
!!!
Gefüllte Feigen im Salat Nest
Zutaten
für eine Person:
3 gereifte
und frische Feigen
3 Scheiben Schinken (-Schwarzwald, -Serano,
Parma-, - die sind breit und kann man sie zusammenliegen)
oder Speck
3 TL
Ziegen frisch Käse
Honig
Pinien
Kerne
3
Zahnstocher
Salat
(jede kann allein Entscheiden was Essen möchte):
5-6 Salatblätter
2 Kirschtomaten
½ Paprika
1
Artischocken Herz
2
Scheiben Gurke
Dressing:
Salz
Pfeffer
Leinöl (
Ich benutze ausschließlich zum Salat, das Öl erhielt Omega 3 und
Omega 6 säure – das Öl man nur kalt benutzen kann.)
1 EL
Balsamico Essig
1 TL Senf
eine
Priese Zucker
Falls
jemand möchte, kann es auch 1 EL nicht gezuckerte Himbeersaft geben
1
Knoblauch Zahn
1 Zwiebeln
Schalotte
Vorbereitung:
Das
Backofen auf 200 Grad erhitzen.
Die Feigen wachen, abtrocknen und den
Blattstiel abschneiden. Die Feigen eingeschnitten an der Spitze in
der Form eines Kreuzes auf ¾ Höhe. Wir gewinnen einen
Teelöffel Frischkäse Kügelchen Ziegenkäse, der in der Mitte des
Schnittes Feigen platziert wird. Wickeln Sie den Schinken und
Schinken, die nicht abgewickelt, wird der Stift mit einem
Zahnstocher. Bereit Höschen in Auflaufform legen bestreuen mit
Pinienkernen und Honig gießen
Während dieser Zeit, das Salat waschen, trocken in einer Zentrifuge.
Anderes Gemüse schneiden, wie Sie wollen. (Bars, Scheiben,
Würfel.)
Entfernen Sie die Feigen aus dem Ofen.
Zwiebeln in kleine Stücke geschnitten, drücken Sie den zerdrückten Knoblauch. Salz, Pfeffer, Senf, Essig, (Saft), Zucker, Zwiebeln und Knoblauch, um zum Container hinzufügen und mischen. Lassen Sie stehen für 5 Minuten. Zu diesem Zeitpunkt haben die Gewürze Zeit zu lösen. Schließlich gießen Sie langsam Leinöl / Olivenöl oder Rapsöl, unter ständigem Rühren, dann wird es eine Samt Verband sein.
HINWEIS: Wenn Sie den Salat und bereiten mehr Menschen wissen nicht, ob sie sofort gegessen werden, sollte nicht mit dem Dressing vermischt werden. Sie können dies auf einer Platte zu tun.
Entfernen Sie die Feigen aus dem Ofen.
Zwiebeln in kleine Stücke geschnitten, drücken Sie den zerdrückten Knoblauch. Salz, Pfeffer, Senf, Essig, (Saft), Zucker, Zwiebeln und Knoblauch, um zum Container hinzufügen und mischen. Lassen Sie stehen für 5 Minuten. Zu diesem Zeitpunkt haben die Gewürze Zeit zu lösen. Schließlich gießen Sie langsam Leinöl / Olivenöl oder Rapsöl, unter ständigem Rühren, dann wird es eine Samt Verband sein.
HINWEIS: Wenn Sie den Salat und bereiten mehr Menschen wissen nicht, ob sie sofort gegessen werden, sollte nicht mit dem Dressing vermischt werden. Sie können dies auf einer Platte zu tun.
Guten Appetit !!!
wygląda super!
AntwortenLöschendziekuje :)
Löschen