Nadziewane figi w gniazdku sałaty / Gefüllte Feigen im Salat Nest





Nadziewane figi w gnieździe z sałaty


W wielu programach kulinarnych widziałam tę, kombinację. Gdy spróbowałam fig pokochałam ten smak. Figi można jeść na surowo, w sałatce owocowej lub jako dodatek do sałaty jak również mięs.

Porcja dla 1 osoby :

3 dojrzałe świeże figi
3 plastry szynki szwarcwaldzkiej, serano lub parmeńskiej (szynki są szerokie więc je składamy na pół) lub boczku
3 łyżeczki twarożku z sera koziego
miód
orzeszki piniowe
3 wykałaczki

Sałatka: (każdy może sam zdecydować co chce tam mieć)

5-6 listków sałaty masłowej
2 pomidorki koktajlowe
½ papryki
1 serce karczocha
2 plastry ogórka

Dressing:

sól
pieprz
olej lniany (ostatnio tylko go używam do sałat zawiera kwasy Omega 3 i Omega 6 – można go tylko na zimno stosować, nie wolno go podgrzewać, ponieważ będzie wtedy toksyczny)
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy
szczypta cukru
jeśli ktoś ma ochotę można dodać 1 łyżkę niesłodzonego soku z malin
1 ząbek czosnku
1 cebula szalotka


Przygotowanie :


Piekarnik rozgrzać do 200 Stopni.

Figi umyć, osuszyć, odciąć szypułkę, figę nacinamy u góry w kształcie krzyża do ¾ wysokości. Łyżeczką nabieramy kuleczkę z twarożku z sera koziego, którą umieszczamy w środku naciętej figi. Owinąć szynką i żeby szynka się nie odwijała przypiąć wykałaczką. Gotowe figi wstawić do naczynia żaroodpornego posypać orzeszkami piniowymi i polać miodem.

Piec ok. 10 min.

W tym czasie umyć sałatę, osuszyć w wirówce. Pozostałe warzywa pokroić jak się chce. (Słupki, plastry, kostka.)

Wyjąć figi z piekarnika.

Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Sól, pieprz, musztarda, ocet,(sok), cukier, cebule i czosnek dodać do pojemnika i razem wymieszać. Odstawić na 5 min. W tym czasie przyprawy maja czas się rozpuścić. Na koniec dolewać powoli olej lniany /oliwę lub olej rzepakowy cały czas mieszając, wtedy powstanie aksamitny dressing.

UWAGA: Jeśli ktoś przygotuje na więcej osób sałatę i nie wiadomo czy zostanie zjedzona to nie należy od razu jej mieszać z dressingiem. Można to zrobić na talerzu.

Smacznego !!!


Gefüllte Feigen im Salat Nest

Ich habe dieses Gericht in kulinarischen Programmen. Als ich die Feigen probiert habe, hat es mir sofort geschmeckt. Die Feigen kann man verzieren, roh, gekocht mit Fleisch oder im Obst Salat.



Zutaten für eine Person:

3 gereifte und frische Feigen
3 Scheiben Schinken (-Schwarzwald, -Serano, Parma-, - die sind breit und kann man sie zusammenliegen) oder Speck
3 TL Ziegen frisch Käse
Honig
Pinien Kerne
3 Zahnstocher

Salat (jede kann allein Entscheiden was Essen möchte):


5-6 Salatblätter
2 Kirschtomaten
½ Paprika
1 Artischocken Herz
2 Scheiben Gurke

Dressing:
Salz
Pfeffer
Leinöl ( Ich benutze ausschließlich zum Salat, das Öl erhielt Omega 3 und Omega 6 säure – das Öl man nur kalt benutzen kann.)
1 EL Balsamico Essig
1 TL Senf
eine Priese Zucker
Falls jemand möchte, kann es auch 1 EL nicht gezuckerte Himbeersaft geben
1 Knoblauch Zahn
1 Zwiebeln Schalotte



Vorbereitung:

Das Backofen auf 200 Grad erhitzen.


Die Feigen wachen, abtrocknen und den Blattstiel abschneiden. Die Feigen eingeschnitten an der Spitze in der Form eines Kreuzes auf ¾ Höhe. Wir gewinnen einen Teelöffel Frischkäse Kügelchen Ziegenkäse, der in der Mitte des Schnittes Feigen platziert wird. Wickeln Sie den Schinken und Schinken, die nicht abgewickelt, wird der Stift mit einem Zahnstocher. Bereit Höschen in Auflaufform legen bestreuen mit Pinienkernen und Honig gießen

Im vorgeheizten Backofen backen 10 Minuten.

Während dieser Zeit, das Salat waschen, trocken in einer Zentrifuge. Anderes Gemüse schneiden, wie Sie wollen. (Bars, Scheiben, Würfel.)

Entfernen Sie die Feigen aus dem Ofen.

Zwiebeln in kleine Stücke geschnitten, drücken Sie den zerdrückten Knoblauch. Salz, Pfeffer, Senf, Essig, (Saft), Zucker, Zwiebeln und Knoblauch, um zum Container hinzufügen und mischen. Lassen Sie stehen für 5 Minuten. Zu diesem Zeitpunkt haben die Gewürze Zeit zu lösen. Schließlich gießen Sie langsam Leinöl / Olivenöl oder Rapsöl, unter ständigem Rühren, dann wird es eine Samt Verband sein.

HINWEIS: Wenn Sie den Salat und bereiten mehr Menschen wissen nicht, ob sie sofort gegessen werden, sollte nicht mit dem Dressing vermischt werden. Sie können dies auf einer Platte zu tun.

Guten Appetit !!!







Kommentare

Kommentar veröffentlichen

Beliebte Posts