Placek z czerwonych porzeczek






Placek z czerwonymi porzeczkami

Składniki na ciasto:
250g maki
2-3 łyżek cukru
1 op. Cukru waniliowego
1 szczypta soli
5 żółtek (rozmiar M)
100g masła lub margaryny
3-4 łyżki jogurtu lub śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:
500g czerwonych porzeczek lub mrożone
5 białek (rozmiar M)
175g cukru
100g mielonych migdałów, orzechów laskowych (mielone) lub wiórki kokosowe
60g maki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto dodać do miski. Zagnieść ręcznie na ciasto. ( gdy ktoś ma ochotę to można użyć miksera, na początku na małych obrotach a potem trzeba zwiększyć obroty do maksimum, mieszać do momentu aż będzie jednolita homogenna masa. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folia spożywcza. Wstawić do lodówki na min. pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 200 Stopni (bez nawiewu), z nawiewem na 180 Stopni. Formę o średnicy 26 cm., natłuścić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.

Ciasto wstawić do piekarnika na ok. 12 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie. Porzeczki umyć, oczyścić z szypułek, osuszyć. Białka z szczyptą soli tak mocno ubić, żeby można było nożem ciąć i żeby się rozpływało, dodawać pomału cukier. Delikatnie wymieszać z maka ziemniaczana. Porzeczki wymieszać z mielonymi migdałami (orzechami laskowymi lub wiórkami kokosowymi), wymieszać delikatnie z masa białkową.

Zmniejszyć temperaturę o 20 stopni. Na ciepłe ciasto położyć masę białkowo-porzeczkową. Piec ok. 45 minut, az masa stanie brązowo-złocista.

Ciasto odstawić do wystygnięcia na 1-2 godziny, po wystygnięciu wyciągnąć delikatnie z formy.

Typ: Żeby ubić mocno białka nie może być ani grama tłuszczu w misce lub mieszadłach. Nie może być też śladów żółtka.

Typ do serwowania; można podawać z bitą śmietaną.



Kommentare

Beliebte Posts