Placek z czerwonych porzeczek
Placek z
czerwonymi porzeczkami
Składniki
na ciasto:
250g maki
2-3 łyżek
cukru
1 op.
Cukru waniliowego
1 szczypta
soli
5 żółtek
(rozmiar M)
100g masła
lub margaryny
3-4 łyżki
jogurtu lub śmietany
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Składniki
na nadzienie:
500g czerwonych porzeczek lub mrożone
5 białek (rozmiar M)
175g cukru
100g mielonych migdałów, orzechów laskowych (mielone) lub wiórki
kokosowe
60g maki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dodać do miski. Zagnieść ręcznie
na ciasto. ( gdy ktoś ma ochotę to można użyć miksera, na
początku na małych obrotach a potem trzeba zwiększyć obroty do
maksimum, mieszać do momentu aż będzie jednolita homogenna masa.
Z ciasta uformować kulkę, owinąć folia spożywcza. Wstawić do
lodówki na min. pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 Stopni (bez nawiewu), z nawiewem na 180
Stopni. Formę o średnicy 26 cm., natłuścić. Ciasto rozwałkować
na grubość ok. 0,5 cm.
Ciasto wstawić do piekarnika na ok. 12 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie. Porzeczki umyć, oczyścić z
szypułek, osuszyć. Białka z szczyptą soli tak mocno ubić, żeby
można było nożem ciąć i żeby się rozpływało, dodawać pomału
cukier. Delikatnie wymieszać z maka ziemniaczana. Porzeczki
wymieszać z mielonymi migdałami (orzechami laskowymi lub wiórkami
kokosowymi), wymieszać delikatnie z masa białkową.
Zmniejszyć temperaturę o 20 stopni. Na ciepłe ciasto położyć
masę białkowo-porzeczkową. Piec ok. 45 minut, az masa stanie
brązowo-złocista.
Ciasto odstawić do wystygnięcia na 1-2 godziny, po wystygnięciu
wyciągnąć delikatnie z formy.
Typ: Żeby ubić mocno białka nie może być ani grama tłuszczu w
misce lub mieszadłach. Nie może być też śladów żółtka.
Typ do serwowania; można podawać z bitą śmietaną.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen