Łaciate gofry
Łaciate
gofry
Dostałam
jakiś czas temu dostałam w prezencie gofrownice. Ciągle byłam na
poszukiwaniach dobrych przepisów na gofry. W jednej książce
kucharskiej znalazłam ten przepis na te gofry.
Składniki
na 8 sztuk:
50 g
białej czekolady
50 g pełno
mlecznej czekolady
100 g
miękkiego masła lub margaryny
50 g cukru
1 op.
cukru waniliowego
3 jajka
250 g maki
pszennej typ 405
½
łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml
mleka
1 łyżka
kakao
Przygotowanie:
Do
przygotowania ciasta na gofry, obie czekolady osobno w kąpieli
wodnej rozpuścić i ostudzić. Margarynę lub masło mikserem ok. 5
min., stopniowo dodawać do masła cukier wymieszany z cukrem
waniliowym, miksować do momentu aż będzie jednolita masa.
Każde
jajko ok. ½ minuty na najszybszych obrotach miksować. Make i
proszek do pieczenia wymieszać, podzielić na dwie porcje, dodać do
masy jajeczno-maślanym, dodać mleko, resztę maki i mleka miksować
na średnich obrotach, do momentu aż masa będzie jednolita. Ciasto
podzielić na dwie porcje. Do jednej porcji dodać biała czekoladę,
do drugiej dodać kakao i mleczna czekoladę.
Gofrownice
rozgrzać do największej temperatury. (Ale trzeba postępować ze
wskazówkami producenta.) Zmniejszyć do średniej temperatury
gofrownicy i wysmarować pędzelkiem namoczonym w oleju rzepakowym
(nie ma intensywnego smaku i zapachu, przy tym temperatura palenia
jest wysoka).
Dla
przygotowania gofrów, trzeba po łyżce każdego ciasta
naprzemiennie nałożyć na gofrownice i złoto-brązowo piec. Gdy
gofry się upieką wyjąć z gofrownicy i położyć na kratkę
kuchenna i ostudzić.
Można
gofry posypać cukrem pudrem przed serwowaniem. Można je również
wcześniej przygotować i zamrozić. Przed podaniem podgrzać w
piekarniku.
Smacznego !!!
Jakie muszą być pyszne! :)
AntwortenLöschen