Łaciate gofry



Łaciate gofry


Dostałam jakiś czas temu dostałam w prezencie gofrownice. Ciągle byłam na poszukiwaniach dobrych przepisów na gofry. W jednej książce kucharskiej znalazłam ten przepis na te gofry.

Składniki na 8 sztuk:

50 g białej czekolady
50 g pełno mlecznej czekolady
100 g miękkiego masła lub margaryny
50 g cukru
1 op. cukru waniliowego
3 jajka
250 g maki pszennej typ 405
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml mleka
1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Do przygotowania ciasta na gofry, obie czekolady osobno w kąpieli wodnej rozpuścić i ostudzić. Margarynę lub masło mikserem ok. 5 min., stopniowo dodawać do masła cukier wymieszany z cukrem waniliowym, miksować do momentu aż będzie jednolita masa.

Każde jajko ok. ½ minuty na najszybszych obrotach miksować. Make i proszek do pieczenia wymieszać, podzielić na dwie porcje, dodać do masy jajeczno-maślanym, dodać mleko, resztę maki i mleka miksować na średnich obrotach, do momentu aż masa będzie jednolita. Ciasto podzielić na dwie porcje. Do jednej porcji dodać biała czekoladę, do drugiej dodać kakao i mleczna czekoladę.

Gofrownice rozgrzać do największej temperatury. (Ale trzeba postępować ze wskazówkami producenta.) Zmniejszyć do średniej temperatury gofrownicy i wysmarować pędzelkiem namoczonym w oleju rzepakowym (nie ma intensywnego smaku i zapachu, przy tym temperatura palenia jest wysoka).

Dla przygotowania gofrów, trzeba po łyżce każdego ciasta naprzemiennie nałożyć na gofrownice i złoto-brązowo piec. Gdy gofry się upieką wyjąć z gofrownicy i położyć na kratkę kuchenna i ostudzić.

Można gofry posypać cukrem pudrem przed serwowaniem. Można je również wcześniej przygotować i zamrozić. Przed podaniem podgrzać w piekarniku.

Smacznego !!!



Kommentare

Kommentar veröffentlichen

Beliebte Posts