Tort



Niedawno jedna z moich znajomych miała urodziny.  W internecie znalazłam na stronie Dr.Oetker  zdjecie i przepis na ten tort niestety po niemiecku. Ten tort jest pracochłony i pochłania mnostwo czasu. Najlepiej ciasto kruche i biszkoptowe dzien wczesniej przygotowac.

Moja mała zmiana w przepisie:

Składniki na ciasto dla 12-14 osob:

na ciasto kruche:

1 jajko
100 g maki pszennej typ 405
70 g masła
70 g mielonych migdałow
1 łyzka jogurtu lub smietany

Wszystko wrzucic do miski i zagniesc. Jezeli ciasto jest zbyt "mokre" trzeba dosypac maki. Włozyc do lodowki min. na 30 min.  Piekarnik rozgrzac do 180 Stopni.  Ciasto wyciagnac z lodowki, wyłozyc spód tortownicy o średnicy 20 cm.
Piec ok. 15 -20 min.

Składniki na ciasto biszkoptowe:

6 jajek
6 łyzek maki pszennej typ 405
6 łyzek cukru
1 op. cukru waniliowego lub laska wanili
2 łyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Zółtka oddzielic od białek.  Make przesiac przez sitko z proszkiem do pieczenia do miski. W osobnej misce cukier z wanilia lub cukrem waniliowym wymieszac.  Piekarnik rozgrzac do 180 Stopni. Do białek dodac szczypte soli. Białka ubic na sztywna piane, ubijajac dalej dodac cukier, gdy cukier sie rozpusci dodac zółtka. Po 5 min. wyłaczyc mikser. Trzepaczka delikatnie wymieszac mase jajkowa z maka wymieszana z proszekiem do pieczenia.  Ciasto piec w tortownicy o srednicy 20 cm. przez 20- 25 min.  Wyciagnac i ostudzic.

Nadzienie:

500 ml jogurtu
250 ml gestej smietany
1 galeretka truskawkowa
250 ml kremówki
4 listki lub 5 łyzek zelatyny
7 łyzek cukru lub wiecej jak ktos lubi bardzo słodkie.

Galeretke  rozpuscic w 100 ml wody odstawic do wystygniecia. Zelatyne rozpuscic w 100 ml wody, pozostawic do wystygniecia.  Jogurt, smietane, bita smietane, cukier wymieszac. Przelac połowe do innej miski. Jedna czesc wymieszac z gestniejaca galaretka, druga z zelatyna. Gdy nadzienia stezeja połozyc na ciasto.

Ciasto biszkoptowe przekroic na pół.  Ciasto kruche połozyc na tortownicy w krazku do tortow. Posmarowac ciasto kruche dzemem truskawkowym, na dzem połozyc krazek z ciasta biszkoptowego. Na biszkopt rozowe nadzienie, potem białe. Na koniec 2 połówka ciasta biszkoptowego. Wtawic do lodowki.

Do dekoracji:
galaretka truskawkowa
1 tabliczka białej czekolady
500 ml kremowki
2 truskawki

Galaretke rozpuscic w połowie wody.  Połowe tabliczki czekolady rozpuscic w kapieli wodnej. Rozpuszczona czekolade wlac do woreczka foliowego, woreczek deliktnie naciac (nie duzo), na papier do pieczenia zrobic płotki jak na zdjeciu wyzej.  Zostawic do wystygniecia i stwardnienia czekolady.  Gdy galeretka stezeje, wlac na rownomiernie na biszkop. Wstawic do lodowki. Reszte czekolady zetrzec na tarce. Kremowke z 3 łyzkami cukru ubic. Przed udekorowaniem tortu bita smietana sciagnac krazek do tortow. Bita smietana włozyc do rekawa cukierniczego i udekorowac tort. Wiorkami z czekolady posypac tort. Truskawki przekroic na pół i połozyc na tort.

Zycze smacznego !!!










Kommentare

Beliebte Posts