Sałatka z Feta i arbuzem
Składniki dla 4 osób:
1 Arbuz (ok. 2,5 kg)
200 g ser typu Feta
100 g czarnych oliwek
100 g kiełków ( Soczewicy, brokuł lub rzezuchy)
50 g pestek dyni (obranych)
12 listków miety
20 listków bazyli
1 czerwona cebule
Do Dressingu:
5 łyzek oliwy z oliwek
3 łyzki octu balsamicznego
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Arbuz pokroic w plasterki a potem w kostke, ser pokroic w kostke, listki miety i bazyli umyc i posiekac. Kiełki wypłukac, osuszyc dodac do arbuza i sera. Oliwki mozna rozerwac palcami lub dodac całe. Cebule pokroic w piórka, wszyskie składniki dodac do miski i wymieszac.
Pestki dyni uprazyc na suchej patelni.
Sól, pieprz i ocet mieszac az do momentu kiedy sól sie rozpusci, dodac oliwe i wymieszac.
Dressing dodac do sałatki i wymieszac. Odstawiç na 5 min. Uprazone pestki dyni posypac któtko przed podaniem, nie pochłona dressingu i pozostana chrupiace.
Mozna podac w misce lub w arbuzie (gdy chcemy miec miske z arbuza to mozna wtedy łyzka lub specjalna łyzeczka wybrac).
Smacznego !!!
Kommentare
Kommentar veröffentlichen