Ziołowy flammkuchen




Ziołowy flammkuchen


Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej
125ml (1/8l) piwa
50ml wody
1 łyżeczka soli
1 szczypta cukru

Składniki do obłożenia ciasta:

1 pęczek mieszanych ziół (np. Szczypiorek, pietruszka, trybula, koperek, bazylia)
200 g Pomidorków koktajlowych
1 kubek Creme fraiche (może być normalna śmietana lub jogurt)
sól i świeżo zmielony pieprz


Przygotwanie:

1.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i piekarnik nagrzać (grzejnik dolny i górny) do ok. 240 stopni, termoobieg do ok. 220 stopni.

2.Make wyspać do miski z pozostałymi składnikami wymieszać. Można ręcznie zagnieść składniki ciasta lub robotem kuchennym z mieszadłami do zagniatania ciasta, najpierw na najniższych obrotach a potem można przejść do najwyższych, miksować aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto posypać lekko mąką i rozwałkować na duży placek o owalnym kształcie. Rozwałkowane ciasto położyć na blasze do pieczenia.


3.Blachę włożyć do piekarnika na trzecią półkę od dołu. Ciasto piecz 10-12 minut.
4.Zioła opłukać pod bieżącą woda i osuszyć. Z ziół oderwać łodygi zostawić końcówki koperka i listki, posiekać. Pomidory umyć, osuszyć wyciąć szypółkę, pokroić w talarki lub cząstki.


5.Flammkuchen zdjąć blachy. Jeszcze ciepły posmarować creme fraiche/śmietana/jogurtem. Przygotowane zioła i pomidory położyć na cieście, doprawić pieprzem i solą. Flammkuchen pokroić w paski i ciepły podawać.

TIPP: Serwować można z pokrojonym w plasterki czosnkiem i krążkami czerwonej cebuli.

„Zawarte w piwie drożdże i kwas węglowy (bąbelki) spowodują, ze ciasto trochę urośnie.”



Smacznego !!!

Kommentare

  1. Apetycznie to wygląda. :) A co się stało z drugim blogiem? Nie widać go. :(

    AntwortenLöschen

Kommentar veröffentlichen

Beliebte Posts