Ziołowy flammkuchen
Ziołowy
flammkuchen
Składniki
na ciasto:
250 g mąki
pszennej
125ml
(1/8l) piwa
50ml wody
1 łyżeczka
soli
1 szczypta
cukru
Składniki
do obłożenia ciasta:
1 pęczek
mieszanych ziół (np. Szczypiorek, pietruszka, trybula, koperek,
bazylia)
200 g
Pomidorków koktajlowych
1 kubek
Creme fraiche (może być normalna śmietana lub jogurt)
sól i
świeżo zmielony pieprz
Przygotwanie:
1.Blachę
do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i piekarnik nagrzać
(grzejnik dolny i górny) do ok. 240 stopni, termoobieg do ok. 220
stopni.
2.Make
wyspać do miski z pozostałymi składnikami wymieszać. Można
ręcznie zagnieść składniki ciasta lub robotem kuchennym z
mieszadłami do zagniatania ciasta, najpierw na najniższych obrotach
a potem można przejść do najwyższych, miksować aż ciasto będzie
jednolite.
Ciasto
posypać lekko mąką i rozwałkować na duży placek o owalnym
kształcie. Rozwałkowane ciasto położyć na blasze do pieczenia.
3.Blachę
włożyć do piekarnika na trzecią półkę od dołu. Ciasto piecz
10-12 minut.
4.Zioła
opłukać pod bieżącą woda i osuszyć. Z ziół oderwać łodygi
zostawić końcówki koperka i listki, posiekać. Pomidory umyć,
osuszyć wyciąć szypółkę, pokroić w talarki lub cząstki.
5.Flammkuchen
zdjąć blachy. Jeszcze ciepły posmarować creme
fraiche/śmietana/jogurtem. Przygotowane zioła i pomidory położyć
na cieście, doprawić pieprzem i solą. Flammkuchen pokroić w
paski i ciepły podawać.
TIPP:
Serwować można z pokrojonym w plasterki czosnkiem i krążkami
czerwonej cebuli.
„Zawarte
w piwie drożdże i kwas węglowy (bąbelki) spowodują, ze ciasto
trochę urośnie.”
Smacznego !!!
Apetycznie to wygląda. :) A co się stało z drugim blogiem? Nie widać go. :(
AntwortenLöschen