Uzadlenie pszczoły



Ten placek kocham, ale nie jest przyjacielem szczupłej sylwetki.
Mozna go przyzadzic szybko i prosto, badz bardziej skaplikowany.

Wersja łatwa:


Przepis na ciasto biszkoptowe:
4 jajka
4 łyzki maki tortowej typ 405
4 łyzki cukru
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli

Piekarnik rozgrzac do 180 Stopni. Forme wyłozyc papierem do pieczenia.

Białka oddzielic od zółtek. Wymieszac make z proszekiem do pieczenia.Białka z szczypta soli ubic mikserem. Jak piana bedzie sztywna, dodac cukier i cukier waniliowy (jezli ktos uzyje wanili, to nie trzeba dodawac cukru waniliowego).  Gdy cukier sie rozpusci, dodac zółtka ubijac jeszcze 5-7 mim. Make z proszekiem do pieczenia delikatnie wymieszac z masa jajkowa.

Piec ok. 25 min. Wykałaczka lub patykiem z szaszłyka sprawdzic czy sie upiekło. Najlepiej upiec dzien wczesniej. Po wystygnieciu przekroic na poł w wdłuz ciasta.

Najlepiej wychodzi gdy uzywamy noza do chleba. Nie bedzie sie mocno kruszył. Probowałam z nicia dentystyczna, zylka i nicia niestety zadnych z tych sposobow nie jest dobry.

Nadzienie z bitej smietany:
ok. 1 litra bitej smietany

Na wierzch:
ok. 1 opakowanie płatkow migdałowych
250 ml miodu
2 łyzki masła

Miod na masle skarmelizowac, gdy miod przebierze ciemno brazowy kolor, wsypac płatki migdałowe. Poki karmel ciepły rosmarowac na wierzchu biszkoptu.

Biszkopt+bita smietana+biszkopt z płatkami migdałami i karmelem.

Smacznego

Kolejnym razem skaplikowany i oryginalny przepis.

SMACZNEGO !!!



Kommentare

Beliebte Posts