Uzadlenie pszczoły
Ten placek kocham, ale nie jest przyjacielem szczupłej sylwetki.
Mozna go przyzadzic szybko i prosto, badz bardziej skaplikowany.
Wersja łatwa:
Przepis na ciasto biszkoptowe:
4 jajka
4 łyzki maki tortowej typ 405
4 łyzki cukru
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
Piekarnik rozgrzac do 180 Stopni. Forme wyłozyc papierem do pieczenia.
Białka oddzielic od zółtek. Wymieszac make z proszekiem do pieczenia.Białka z szczypta soli ubic mikserem. Jak piana bedzie sztywna, dodac cukier i cukier waniliowy (jezli ktos uzyje wanili, to nie trzeba dodawac cukru waniliowego). Gdy cukier sie rozpusci, dodac zółtka ubijac jeszcze 5-7 mim. Make z proszekiem do pieczenia delikatnie wymieszac z masa jajkowa.
Piec ok. 25 min. Wykałaczka lub patykiem z szaszłyka sprawdzic czy sie upiekło. Najlepiej upiec dzien wczesniej. Po wystygnieciu przekroic na poł w wdłuz ciasta.
Najlepiej wychodzi gdy uzywamy noza do chleba. Nie bedzie sie mocno kruszył. Probowałam z nicia dentystyczna, zylka i nicia niestety zadnych z tych sposobow nie jest dobry.
Nadzienie z bitej smietany:
ok. 1 litra bitej smietany
Na wierzch:
ok. 1 opakowanie płatkow migdałowych
250 ml miodu
2 łyzki masła
Miod na masle skarmelizowac, gdy miod przebierze ciemno brazowy kolor, wsypac płatki migdałowe. Poki karmel ciepły rosmarowac na wierzchu biszkoptu.
Biszkopt+bita smietana+biszkopt z płatkami migdałami i karmelem.
Smacznego
Kolejnym razem skaplikowany i oryginalny przepis.
SMACZNEGO !!!
Kommentare
Kommentar veröffentlichen